Funktioner hos en skottsäker väst

En skottsäker väst är en oumbärlig skyddsutrustning i en utsatt situation och kan faktiskt vara skillnaden mellan liv och död. Vissa yrkesgrupper är extra utsatta och riskerar att hamna i situationer där våld kan utövas. Dessa yrken är bland annat väktare, poliser, militärer och dörrvakter.

När man väljer väst är det viktigt att tänka på att den ska kännas bekväm att ha på sig och inte hindra ens rörelsemönster. Den ska fungera bra att ha på sig under tröjan eller jackan utan att vara klumpig och hämma ens rörelser. Vilken storlek man väljer har också betydelse, kanske föredrar man en modell som sitter lite mer tajt? Vi erbjuder ett flertal olika västar – alla anpassade efter olika typer av miljöer. Årstid och miljö spelar också in, man kan behöva en svalare väst på sommaren. Behöver du hjälp att välja väst är du välkommen att kontakta någon av oss för professionell rådgivning.

Vad du ska ha västen till är också en grundläggande faktor, ifall du behöver vara skyddad från knivstick eller pistolskott. Viktigt att tänka på är att ingen väst ger ett skydd till 100 procent, men tillhör man en utsatt yrkesgrupp är det ändå en mycket god idé att bära väst.

En skyddsväst som ska användas under kläderna bör förslagsvis vara av RX2-hölje, vilket är det allra mest ventilerande höljet. Detta är särskilt anpassat för att kunna bäras i varma miljöer samt inomhus, t.ex. under evenemang. Till exempel är det lämpligt för en dörrvakt under en inomhuskonsert då det lätt kan bli alldeles för varmt – då passar ett RX2- hölje alldeles utmärkt.

Om fokus istället ligger på att bibehålla en god rörlighet vilket är en stor fördel för poliser, rekommenderas istället UHMWPE som ger bästa möjliga rörelseförmåga.

Vi på Elite armor vill att du ska känna dig säker – både när du handlar hos oss och när du bär våra västar.